Juutalainen pääsiäiskertomus kuvaa israelin kansan pääsyn Egyptin orjuudesta erämaavaelluksen jälkeen luvattuun maahan. Kristikunnan kilvoittelijat ovat lukeneet tätä suurta kertomusta hengellisen vaelluksen kuvauksena tästä maailmasta tulevaan.

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan iltatilaisuussarja johdattelee Exoduksen rikkaaseen tulkintahistoriaan - ja hengellisyyden hoitamiseen arjessa.

Tässä blogissa jaetaan iltatilaisuussarjan taustamateriaalia keskustelun pohjaksi.



maanantai 7. maaliskuuta 2011

KAISLAMEREN YLITYS - Kaste parannuksen sakramenttina

Philipp Melachthon (1497-1560) oli reformaattori Martti Lutherin oikea käsi ja yksi keskeinen luterilaisen tunnustuksen muotoutumiseen vaikuttanut teologi.

Melachthon esittää teologiansa lyhyen oppimäärän suomennetussakin teoksessaan Ydinkohdat. Tässä tiiviissä, pamfletinomaisessa teoksessa Melanchthon avaa kasteen merkitystä Israelin kansan kaislamerellä kokeman ihmeen kautta.

Pastori Lauri Paateron virikepuhe aiheesta tulee aikanaan kuultavaksi Kantin nettiradioon, mutta alkaneelle paastonajalle jaettakoon tutkisteltavaksi ote Melanchthonin kirjasta:



Philipp Melanchthon: Ydinkohdat

Israelin kansan mielestä oli todistus Jumalan suosiosta, että Punaisenmeren aallot väistyivät heidän tieltään.

Samoin sinun tulee käsittää kaste Jumalan armon varmaksi takuuksi. Sillä kun sanotaan: ”Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen”, tarkoitetaan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kastavan. Kastetun tulee ymmärtää tämän tarkoittavan sitä, että Isä, Poika ja Pyhä Henki antaa hänen syntinsä anteeksi.

On selvää, että kasteella kuvataan siirtymistä kuolemasta elämään. Näin sen hyöty nimittäin tulee ymmärrettäväksi. Vanha Aadam upotetaan kuolemaan ja uusi nostetaan. Siksi Paavali kutsuu kastetta ”uudestisyntymisen pesoksi” (Tiit. 3:5).

Mallikuvan avulla tämä merkitys voidaan helposti tajuta. Israelilaisten vaellus Punaisen meren yli oli kastetta ennakoiva kuva. Uskaltautuessaan veteen israelilaiset kävivät selvään kuolemaan. Uskossa he kulkivat vetten halki, kuoleman kautta, kunnes saapuivat rantaan.

Tässä kertomuksessa tapahtui se, mitä kaste merkitsee: israelilaiset kulkivat kuoleman kautta elämään. Samoin koko kristillinen elämä on lihan kuolettamista ja hengen uudistusta. Se asia, mitä kaste merkitsee, tapahtuu aina siihen saakka, kunnes viimein nousemme kuolleista.

Kaste merkitsee varsinaisesti tosi parannuksentekoa . Siksi kaste on parannuksen sakramentti.

3 kommenttia:

  1. Hei!
    Exoduksen paikat kartalla (Google Earth):
    http://www.openbible.info/geo/exod
    Koko Raamattu:
    http://www.gelib.com/bible-locations.htm

    VastaaPoista
  2. Mahtava linkki Ake!

    Mutta kuinka Exoduksen paikat sijoittuvat "mindmapille", sielun kartalle?

    VastaaPoista
  3. Jeps!
    Niinpä juuri.
    Kun nettihommat ovat sekä työssä että harrastuksissa aika tärkeässä roolissa, törmään myös omien alueiden ulkopuolisiin nettilähteisiin.
    Onko tämä tuttu:
    http://www.bibledex.com/

    VastaaPoista